top of page
Zoeken

Nobelhorst - het dorp van Almere

Nobelhorst, het dorp van Almere. Toen ik vanuit Rotterdam naar Almere verhuisde was het erg wennen. Vanuit een stad met een gigantische historie en mooi oude gebouwen naar een stad waar in 1976 de eerste woningen gebouwd werden en in 1984 een stad gevormd werd, een stad die 6 jaar ouder is dan ik. Heel nieuw dus. Momenteel wonen wij in Almere-Buiten, een van de zeven stadsdelen van Almere. Nobelhorst is onderdeel van Almere-Hout, wat een al bestaand stadsdeel is, waar ze zo’n vijf jaar geleden gestart zijn met de bouw van Nobelhorst.

De wijk is opgebouwd uit buurtschappen met ieder een eigen karakter, geïnspireerd op de oude samenstellingen van dorpen. Zo heb je Het Ambacht, De Boerderij, Het Landgoed en Het Klooster. In totaal bestaat het uit 18 verschillende buurtschappenr. In Nobelhorst is ook goed gekeken naar manieren om de verdeling van de ruimte divers te maken en de buurten gemengd. Zo bestaat er een deel uit (sociale) huurwoningen, een deel uit aankleedhuizen en een deel uit zelfbouwkavels. In elke buurtschap vind je deze verdeling terug en dit maakt de omgeving gezellig en divers.

Elke buurtschap heeft ook een buurtkavel. Het is hier de bedoeling dat de bewoners samen invulling geven aan de kavel, waar iedereen gebruik van kan maken. Door middel van een maandelijkse bijdrage wordt het ook gezamenlijk onderhouden en beheerd. De buurt is ook erg actief door middel van Facebook-pagina’s. Zo zijn wij al lid van twee verschillende pagina’s waarop van alles over de buurt te lezen valt. De ene keer worden er taarten gebakken en de andere keer tuintegels aangeboden. Samen met je buren moet je er toch wat moois van maken!

Omdat het een geplande wijk is, zie je dat er veel over de inrichting nagedacht is. Zo is er vooraf nagedacht over beplanting, aanleg van wegen, fietspaden en busbanen om het voor de bewoners zo aangenaam en praktisch mogelijk te maken. Qua voorzieningen moet er nog wel het één en ander geregeld worden. Zo zijn er nog maar een beperkt aantal ondernemers in de omgeving en is er nog geen supermarkt te vinden. Wél is er een kleine buurtsuper.

Wil je op de hoogte blijven van onze Elements reis, volg dan onze Instagram pagina @our4elementshome!

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Keuzes keuzes, en dat met een trap

‘De trap’, hoor ik je denken, ‘wat kan je hier over vertellen?’ Nou, heel veel! Wij hebben namelijk een muur verplaatst, waardoor de trap bij ons in de woonkamer komt te staan. Deze keuze hebben wij g

Comments


bottom of page